texts
 
 

Wall House (review residency)

Spring 2015 I had the key to the Wall House (Groningen) at my disposal for five weeks. I had been given the opportunity to work there as an artist in residence at my own discretion. Here are some thoughts about my experiences and activities. To start with my experiences - ultimately leading to the work I would be making.
Upon entering the Wall House, when entering the long corridor on the first floor, (every time again) my gaze focused almost immediately on the square window of the kitchen/dining room, which is located at the end of the corridor; on the other side of the wall bisecting the house. The views of the Hoornsemeer (a lake) was a sort of magnet to me. I had to to look outside.
Inside the house there was a serene, almost surreal calmness; a vacuum of silence, as it were - except for the view, there are few external stimuli. At most the life outside sounded muffled, like from another world. Life outside seemed to take place/pass by as in a silent movie, with the window as a kind of projection screen: cradling trees, moving leaves, surfers, walkers, birds, dogs, cyclists, etcetera. I think the most special thing for me was the slow, almost imperceptible shift from day to evening and the corresponding increasing rest in the environment; a progressing stillness of the view. With nightfall - the fading of the sunlight - fewer and fewer day trippers were present on and around the lake. Until finally the (meditative) moment of complete silence and peace, the feeling of being one with the environment, arrived.

I chose the top floor, the living room (the building was/is uninhabited) as a space for drawing. (Wall House has two floors; on the first floor are the kitchen and an office, and on the second is the living room - on the ground floor is the bedroom.) From the high vantage point from the (with the exception of my work table) empty living room, I had a beautiful, panoramic view towards the Hoornsemeer - an optimal experience of spaciousness. As the completion of my five-week working period in the Wall House, in which I logically drew the views of the Hoornsemeer (from an elevated position), a one day presentation of drawings was held. For this, the drawings were displayed installation-like, lying on a long row of tables placed together in the centre of the exhibition space - covering the complete panoramic views of the Hoornsemeer. For viewers, this created a direct shared sence of connection between the drawings and the views (that formed the reason for the drawings).